Gevangenisdirecteur: Deel gevangenis niet in gebruik vanwege cellenoverschot

7 jaar ago Kroos 0

De nieuwe gevangenis in de voormalige Westzanerpolder is sinds december officiëel in gebruik genomen. Eerder vorig jaar werden al gedetineerden vanuit de Bijlmer Bajes overgebracht naar het Justitieel Complex Zaanstad en werd de gevangenis ‘geopend’ door Koning Willem-Alexander.

In een wijkbijeenkomst sprak directeur Eric Nijman over de gevangenis. Hij wil zich opstellen als goede buur, omdat de gevangenis er nu eenmaal is. Zijn toespraak begint luchtig. Nijman legt uit dat het geraamte dat voor het gevangenisgebouw staat niet een vergeten stuk grof vuil is, maar kunst. Het geraamte heeft dezelfde afmetingen als een cellenblok. Het kunstwerk is trouwens ontworpen door Lucas Lenglet en heet ‘the air we breathe’. Daarnaast geeft Nijman aan dat een gedeelte van de gevangenis nog niet in gebruik is genomen. Als hij het vierde gebouw in gebruik zou nemen, komt er een andere gevangenis in gevaar. Er zijn in Nederland meer cellen dan gedetineerden en dat aantal loopt al jaren terug. Het vierde gebouw in gebruik nemen zou dus banen kosten: nooit een goed verhaal, maar in verkiezingstijd al helemaal niet.

Daarna ging Nijman even door op het gebruik van innovatie in de nieuwe gevangenis: gedetineerden hebben apparaten met internettoegang, maar deze is beperkt door middel van een whitelist technologie. Dit houdt in theorie in dat alleen websites die expliciet zijn toegestaan benaderbaar zijn. Hij houdt zijn toespraak verder kort om de bewoners gelegenheid te geven vragen te stellen.

Een buurtbewoner vroeg naar de vele auto’s die geparkeerd stonden bij de gevangenis. De parkeerdrukte, die kan hij wel verklaren. Dit zijn directe medewerkers, het facilitair bedrijf, bezoekers en de zogenaamde zelfmelders die een korte straf uit moeten zitten en daarvoor met de auto komen. Hij moedigt het gebruik van het openbaar vervoer aan, maar net als de rest van Westzaan is ook de gevangenis maar moeilijk met de bus te bereiken. Een poging dit zelf te organiseren werd de gevangenis te duur: dat zou één tot anderhalve ton per jaar gaan kosten.