50 jaar Staphorsius: “Abraham en de muze”

7 jaar ago Kroos 0

Kunstgalerie Staphorsius bestaat 50 jaar. De groene hal achterop het terrein aan de J.J. Allanstraat ziet eruit alsof het een manege zou kunnen zijn, maar is inmiddels al vijf decennia een plek voor kunst met een grote K. Nu is het het terrein van de jubileumtentoonstelling van de Galerie: “Abraham en de muze”.

De galerie is gevuld met prachtige schilderijen en vitrines met beeldende kunst. Een verscheidenheid aan verschillende stijlen en onderwerpen decoreert de muren van de galerie. Duidelijk is dat het allemaal met smaak en finesse is uitgekozen. Het bedrijf is een echt familiebedrijf: over gegaan van vader op zoon: Rob Staphorsius, die de galerij nu beheerd. Op de vraag of dat altijd al de bedoeling was, antwoord hij lachend: “Echt niet.” Zijn eigen dromen (“Ja, heel veel. Maar het is dit geworden.”) kwam weinig van terecht. “Als dit het niet was, was ik boer geworden.” “Veeboer?” “Ja, veeboer”

Abraham en de Muze
De tentoonstelling “Abraham en de muze”

Het is duidelijk geen ongelukkige speling van het lot dat hij de Galerie in ’99 overnam. De selectie van kunstwerken is hem duidelijk toevertrouwd. Daar is hij ook blij mee, en het is echt z’n passie. Zijn muze, zoals hij zelf zegt. “Het heet niet voor niets Abraham en de muze. Ik verzamel deze werken omdat het me wat doet.”

Plusjes en minnetjes

Voor het verzamelen heeft hij een eigen methode. “Je ziet een werk en denkt: dat vind ik mooi. Dan schrijf je een naam op. Op een gegeven moment zie je een werk en dan wil je die naam weer opschrijven, maar dan blijkt hij al in de computer te staan. Dan komt er een minnetje bij. Bij de derde keer wordt dat minnetje een plusje”, vertelt hij. “en dan is de kunstenaar goedgekeurd, omdat het consistent werk is. Ik nodig ze dan uit om te exposeren en meestal zeggen ze dan ‘ja’.”

Vier tentoonstellingen per jaar doet hij. Een gemiddelde tentoonstelling trekt 3500 bezoekers. Eén tentoonstelling per jaar is een sociale tentoonstelling. “Die start volgende maand, dat is van de Willem Jansen-stichting.” Maar voor nu blijft de jubileumtentoonstelling nog even hangen. Abraham en de Muze is te bezoeken tot en met 26 maart.