Warmtetherapie voor kastanjeboom Raadhuisstraat

7 jaar ago Kroos 0

De oplettende voorbijganger heeft het al gezien: de kastanjeboom in de Raadhuisstraat is gewikkeld in folie en afgezet met hekken. De boom op het grasveldje in de Noord heeft last van kastanjebloedingsziekte.

Bij deze ziekte komt er een stroperige, rode vloeistof uit de bast. Het lijkt net alsof de bast aan het bloeden is, vandaar de naam. De ziekte werd in Nederland voor het eerst in 2002 gesignaleerd en wetenschappers hebben sindsdien onderzoek gedaan naar het fenomeen.

Dat was ook wel nodig: in Nederland leed ongeveer de helft van de kastanjebomen aan kastanjebloedingsziekte. De bomen kunnen doodgaan aan deze ziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie in de bast van de kastanjeboom. Deze bacterie overleeft temperaturen van meer dan 39 graden niet. Door de bast van de paardenkastanjeboom te verwarmen, wordt hij van bloedingsziekte genezen. Deze warmtetherapie werd ontwikkeld door de Universiteit Wageningen, die daar een patent op heeft.

Het behandelen van de zieke kastanjeboom in de Raadhuisstraat is financiëel aantrekkelijker dan het vervangen ervan: een behandeling kostte de gemeente Wijchen 500 euro per boom, terwijl een nieuwe kastanje €1500 zou kosten. Afgezien natuurlijk van de historische schade die het verlies van zo’n oude kastanjeboom zou opleveren voor het dorp.