Volop rietdekken bij Nauernase Molen de Pauw

7 jaar ago Kroos 0

In Nauerna is men hard aan het werk om Molen de Pauw in zijn voormalige glorie te herstellen. De oude molenschuur wordt weer compleet gemaakt. Met hulp van de gemeente Zaanstad wordt er weer een echte molen van gemaakt.

De oorspronkelijke molen was al enkele eeuwen oud toen hij in 1896 gesloopt werd. De Pauw was een stellingmolen (een hoge molen waarbij een galerij om de molen heenloopt) die werd gebruikt om olie uit oliehoudende zaden te persen. Vermoedelijk werd de molen omstreeks 1669 gebouwd.

De molen wordt met riet bedekt

Voor de restauratie van de molen wordt het achtkant van molen De Haan gebruikt. De Haan was een korenmolen uit 1848 die op de grens van Benningbroek en Sijbekarspel stond. Deze molen ontstond mogelijk uit een standerdmolen die in dat jaar verbouwd is tot stellingmolen met onderdelen van een Zaanse molen. Omdat het malen van het koren in de jaren 30 werd vervangen door elektrische technieken zijn de roeden en de kap halverwege de vorige eeuw gesloopt.

In 2006 werd De Haan naar Abbekerk verplaatst, zodat hij daar herbouwd kon worden. Dit project is echter niet gelukt, waardoor de achtkant nu de basis vormt voor de herstelde Pauw in Nauerna.

Molen de Pauw, Nauerna